Komplex munkabiztonság és munkaegészségügy


Széchenyi_2020.jpg
 
 
 
 
 
 
  
Nagyszabású fejlesztés indult az Élelmiszer- és Italgyártás ágazatban
 
Komplex munkabiztonság és munkaegészségügy fejlesztés indult a Magyar Iparszövetség (OKISZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) által irányított GINOP-5.3.4-16-2018-00038, „Munkabiztonság és a Munkaegészségügyi komplex fejlesztése az Élelmiszer- és Italgyártás ágazatokban foglalkoztatottak részére” program keretén belül. A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) az alábbi információk közzétételével járul hozzá a fejlesztés minél sikeresebb megvalósításához   
 
   Ágazaton belüli összefogásra figyelmeztetnek az egy éves időtartalmú projekt előzetes egyeztetései a munka minőségé-nek javítása érdekében. A kedvezőbb munkakörülmények és az egészségesebb dolgozók hozzájárulhatnak a teljesítmény javulá-sához, melyek a gazdasági mutatókon túl a vezetők és dolgozók közötti emberi kapcsolatok szorosabbra fűzésének szándék-ban nyilvánul meg.
A pályázati konzorcium vezetője Dr. Vadász György (OKISZ) az augusztusi hónapban tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az ágazatot érintő nehézségek, az időjárás változásai és a munkaerőhiány egyre inkább előtérbe helyezi a munkavállalók munkakörülményeinek javítását, az egészségesebb és hatéko-nyabb munkavégzés megteremtését. A pályázat fő célja fizikai és mentális szempontból egyaránt biztonságosabb munka-helyek teremtése csökkentve ezzel munkahelyi balesetek és betegségek számát.
A fejlesztés az élelmiszer- és italgyártásban az alábbi alágazatokat érinti: 
 
Élelmiszergyártás: 
-         Pékáru, tésztafélék gyártása 
-         Húsfeldolgozás, - tartósítás, húskészítmény gyártása
-         Halfeldolgozás, - tartósítás
-         Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, - tartósítás
-         Növényi, állati olaj gyártása
-         Tejfeldolgozás
-         Malomipari termék, keményítő gyártása
-         Egyéb élelmiszer gyártása
-         Takarmány gyártása
 
Italgyártás:
-         Desztillált szeszesital gyártása
-         Szőlőbor termelése
-         Gyümölcsbor termelése
-         Egyéb nem desztillált, erjesztett ital gyártása
-         Sörgyártás
-         Malátagyártás
-         Üdítőital, ásványvíz gyártása
 
Az ágazati szereplőket támogató szakmai kiadványok, online munkavédelmi és munkaegészségügyi eszközök ingyenesen elérhetők lesznek a pályázat weboldalán, melyek segítséget jelentenek az ágazatban dolgozóknak.
 
A sajtótájékoztatóról készült videós összefoglaló az alábbi linken tekinthető meg: https://youtu.be/iXeLlY-hjVU